Kontakta mig!

Bloggartikel

Entreprenör. Ordet som blir mer och mer populärt för oss som är kreatörer i någon form! Men, vad är en entreprenör egentligen och kan du, jag och vi som designar, gör musik eller säljer smarta tjänster och produkter kalla oss för det?

Vad är en entreprenör egentligen och hur blir du en? Till att börja med är just uttrycket entreprenör något som omfattar flera branscher. Något som kan förvirra lite för oss kreatörer, musikfolk, företagare eller artister som hör uttryck som musikentreprenör, soloprenör eller bara “entreprenör” inom vår branscher. Häng med vidare i den här artikeln så ska jag försöka svara på funderingen “vad är en entreprenör är och kan jag bli en?”

Idérikedom och förmåga att sätta idén i verket!

En entreprenörig person är i grund och botten enligt min uppfattning en idérik människa som också gör något av sina idéer. Att bara ha massa idéer men inte sjösätta dem är just att vara idérik men kanske inte nödvändigtvis en entreprenör alltså. So far so good. Entreprenörer förekommer inom alla möjliga branscher, ex talar man även inom ex byggbranschen om entreprenad. Här kan du läsa mer om vad entreprenör vs entreprenad är.

Vilken typ av entreprenör är du?

Sedan uttrycket entreprenör blivit alltmer etablerat inom kreativa branscher så har även mer specifika uttryck utvecklats för vilken typ av entreprenör man. Kanske känner du igen uttryck som soloentrepreör eller förkortningen soloprenör. Likaså finns begreppen multientreprenör, serieentreprenör och livsstilsentreprenör.

Sistnämnda “livsstilsentreprenör” måste jag säga att jag själv känner igen mig mycket i. Att liksom vara en entreprenör med inriktning på en “lifestyle” business där friheten är i fokus för den stora vinsten. Visst kan man kalla sig kreativ entreprenör eller musikentreprenör eller artistentreprenör. Allt som förtydligar vilken typ av entreprenör man anser sig vara eller verka inom för bransch är alltid bra när man driver eget!

Vad är en entreprenör

Är alla entreprenörer egenföretagare?

Nej, det finns inget som säger att en entreprenör måste driva sin egen grej. Det handlar om hur man tar den där idén och gör en business av den. Det är liksom mer en typ av människa, så ser jag på det. Precis som det finns människor med specifik lätthet och talang för musik i sig själv, eller som är födda säljare redan från start. På samma sätt har entreprenören en passion och stark drivkraft i att förverkliga idéer till business! Oavsett egenföretagare, chef eller projektledare.

Kända entreprenörer

Några namn på kända entreprenrörer som du säkert känner igen är Walt Disney som va först med färgfilmen “innan den ens fanns”. Kanske associerar du namn som Ingvar Kamprad (Ikea) Elon Musk (Tesla mm) Clas Ohlson (och butiken) och liknande. Så är det bara de som får kalla sig entreprenörer? Nej, absolut inte om du frågar mig! Är du nytänkande och skapar eller vidareutvecklar produkter eller tjänster som du tycker saknas på marknaden är du högst entreprenörig!

Jag känner mig som en entreprenör men vet inte var jag ska börja?

Kanske sitter du på en hel hög kreativa och nytänkande idéer men du har ingen aning om hur du går vidare. Så hur blir man en entreprenör då? Ja, om du nu har dina idéer men inte “resursen” för att sjösätta dem så behöver du antingen kompetensutveckla dig själv eller leta upp någon som har kompetensen att göra det åt dig. Det viktiga i entreprenörs-tänket är att det handlar om att göra slag i saken! Annars stannar idéerna bara i ditt huvud och det blir ingen produkt.

Förutom att vara idérik gäller det också att både skapa och förtydliga ditt varumärke inom det du gör! Liksom att, om du säljer i någon form, se till att produktifiera dina tjänster så det blir tydligt för både dig och dina kunder, följare, besökare eller fans att enkelt göra sina val och förstå vad det faktiskt är du säljer som de kan köpa.

Sluta aldrig försöka! Try and error? På´t igen!

Står du och velar “är jag en verkligen entreprenör?…” Mitt råd? Kör så det ryker! Fundera vad du behöver för att få igång den där produkten, caféet, butiken, restaurangen, onlineförsäljning, tjänsten, kursen eller vad det nu är som du har idéer kring. Do it! Och kom ihåg – en entreprenör slutar aldrig försöka! Du kommer misslyckas och du kommer vara rädd.

En va de bästa lärdomarna jag fick på en utbildning va att rädsla är en av våra bästa känslor när det kommer till företagande och kreativitet – det betyder att du håller på att anta en utmaning som kommer utveckla dig och ta dig framåt. Du vet bara inte om resultatet ännu och du får bara reda på det om du gör det. Så sluta aldrig försöka!💪🤩

Ditte & Companies Ditte Lindbom

Härligt att du läste hela inlägget!

Jag pratar gärna mer om ämnet och svarar på frågor per mail!

Den gärna den här artikeln!

Facebook
Email
LinkedIn