Kontakta mig!

Bloggartikel

Kreatörskap vs Livet – lär dig livsbalansera!

Att få till livsbalansen och därmed balansen mellan livet och ditt kreatörskap som artist, kreatör eller egenföretagare - det är en fantastisk känsla! Lätt? Nja, men egentligen inte så svårt heller om du skapar de rätta strategierna!

Att livsbalansera livet vs kreatörskapet som egenföretagare i soloformat kräver både självledarskap och en förmåga att designa sin tillvaro! Att just balansera är svårast av allt! Det är ju så, så lätt att fastna i den kreativa bubblan, eller hur? Som mångsysslare deluxe har jag kört på alltför intensivt många gånger och via “the hard way” verkligen fått lära mig att portionera och prioritera!

Livsbalanser kreatörskapet vs livet

Börja med att se över ditt nuläge!

För att kunna skapa balans måste du få koll på ditt nuläge! Hur ser ditt liv ut? Gör en nulägesanalys där du verkligen tar med alla detaljer. Hur länge äter du lunch om dagarna (för länge eller alldeles för snabbt?) och hur lång tid reser du till/från jobb eller skjutsar barnen? Hur mycket tid lägger du på att slö-scrolla i sociala medier eller se på TV? Ta med ALLT du kan komma på!

Rensa, rensa, rensa!

Du fick förmodligen ihop en rätt så lång lista om du varit lite extra sann mot dig själv. En av de absolut viktigaste förutsättningarna för att livsbalansera är att rensa bort det som bara tar tid och energi och inte gör att du faktiskt går framåt. Som människa, partner, förälder eller företagare. Det spelar egentligen ingen roll alls vad du gör eller inte gör – det handlar om vad du VILL göra och hur du VILL att ditt liv och din tillvaro SKA se ut. Framåttänk för fulla muggar alltså! Så vad kan du ta bort i ditt nuläge?

Personligen lägger jag på tok för mycket tid (och därmed energi) på TV-tittande. Att “serieknarka” är ju så himla nice! Men ska jag kunna livsbalansera på ett vettigt sätt måste jag minska den här aktiviteten. Kanske ta bort den helt…😏 i alla fall i veckorna.

Prioritera – med rätt strategier!

Hittade du massor att rensa bort? Härligt!💪 Då har du kanske redan nu skapat en del utrymme. Eller blev det tvärtom – du kunde inte ta bort så mycket och nu känns det bara lika övermäktigt som innan? Visst får vi anse att en optimal tillvaro är drömmen – men livet är som det är, och det gäller att göra vad man kan i det nuläge man har att jobba med. Jag har lyckats vända enorma mängder inre stress till en betydligt lugnare känsla. Så det går! Det gäller bara för dig att lära dig trixen för hur just du ska få till det.

Livsbalansera och livsdesigna ditt liv

Men först och främst, se nu över ditt nuläge igen – efter rensningen – och börja prioritera! Vad är allra viktigast? Vad kan du absolut INTE ta bort någonsin? Sätt det först! Kanske är det familjen, barnen, din egen hälsa, den livsviktiga återhämtningen eller att till varje pris få in de där pengarna till bolånet? Fortsätt sen nedåt i turordning tills du kommer till din minst viktiga prioritering. Har du mycket att jobba med på din lista? Då kan ett A (viktigaste) B (näst viktigast) och C (minst viktigt) system kanske vara smart för dig?

Dags att börja agera och göra actions för nya rutiner!

Att ta bort saker man är van att göra eller “vill” göra är enkelt på pappret. Likaså att skriva en prioriteringslista. Men att sätta det hela i verket och verkligen lära dig genomföra actions som tar dig framåt i den riktning dit du vill – det är betydligt svårare! Att livsbalansera är just att balansera, och som du vet kan det vara svårt att hålla balansen om det så handlar om att gå på en planka på marken. Vill du verkligen blir expert på livsbalans på hög nivå kanske den här bilden kan inspirera?😛

Livsbalansera och ta actions

Nya rutiner och förändringar tar tid, ge inte upp!

Du får räkna med att förändringar och nya rutiner tar tid att etablera! Enligt en forskningsstudie från University College i London 2009 tar det ca 2 månader för hjärnan att lära om. Men självklart kan det variera beroende på vem man är som individ. En person kanske förändrar något på 2 veckor och en annan behöver 3 månader.

Oavsett om du är snabb eller långsam på förändringar så handlar det bara om en enda sak – att upprepa det nya beteendet/rutinen! Om och om igen. Misslyckas du? Gör bara om igen. Igen. Igen. Igen. När jag själv ska ändra beteenden, tankar, mönster eller rutiner får jag ibland börja om varenda dag i flera månader. Hjärnan är envis och vill absolut INTE göra på det nya sättet! Så man får inte ge upp!

Tusen järn i elden?

Kanske har du som jag flera eller många bollar i luften? Du vill ta vara på livet liksom. Inte lämna framtiden åt slumpen och försöka mosa in så mycket roliga och framåtdrivande projekt som möjligt i vardagen. Med lång erfarenhet av just det här “systemet” där ens “bucket-list” bara fylls på och fylls på så kan i alla fall jag i mitt fall säga att it ain´t never gonna work!

livsbalansera tusen jarn i elden

Vi tror det, vi som har många drömmar, ambitioner och idéer, att vi ska få det att funka, eller hur? Men så befinner man sig där sen, med hjärtklappning, blodsmak i munnen och det där roliga projektet har förvandlats till något slags “måste-slutföra-scenario” som inte alls är realistiskt. Det enda som egentligen hände va att ens egen hälsa tog stryk och då spelar resultatet ingen roll ju!

Lär dig portionera i “tårtbitar”!

Så vi tusen-järn-i-eldarna och ett smart tips för alla som vill livsbalansera några fler bollar än man borde ha – lär dig portionera i “tårtbitar”! Om man nu inte klarar av den här rensningen jag pratade om tidigare i inlägget 👆 fullt ut – då måste ett portioneringssystem till! Att livsbalansera genom att portionera är alltså att i princip göra alla saker men i betydligt mindre block och tidsmängd. Det kan bli hattigt – ja! Och jag återkommer därför hela tiden tillbaka till vikten av rensningen. Men är man (t ex som jag🤣) envis i att vilja ha stor variation i sina sysslor så går det!

Sist men viktigast – lär dig säga NEJ!

Att livsbalansera din tillvaro är svårt nog med bara ett par saker som ska göras samtidigt! Ta inte på dig mer – lär dig att säga NEJ! Det här är något som jag måste påminna min hjärna om HELA TIDEN. Den är så trög min hjärna och tycker alltid att varje ny och bra idé givetvis ska få en plan och genomförande… ha ha😂

Så på med de kritiska glasögonen här och lär dig… ja, faktiskt kontrollera dig själv!🧐 Det är ju ingen annan än du som bestämmer hur mycket eller lite du ska göra. Det är det som är det fina i det hela. Du har alla möjligheter att livsbalansera och forma just din tillvaro precis så som du vill ha den!

Ditte & Companies Ditte Lindbom

Härligt att du läste hela inlägget!

Jag pratar gärna mer om ämnet och svarar på frågor per mail!

Den gärna den här artikeln!

Facebook
Email
LinkedIn