Bloggartikel

Mentala hinder i musikskapande – från låsning till flow!

Mentala hinder i musikskapande—Prestationsångest, stress och jakten på streams? Här är mina tips och storyn hur jag tog mig från kreativ låsning till flygande flow!

Mentala hinder i musikskapande – Prestationsångest!

Prestationsångest vid musikskapande – det är mitt (och kanske ditt?) absolut största hinder genom alla de år jag jobbat med musikproduktion. För vad ska alla andra tycka? Är det jag gjort “good enough”? Duger det?

Och jag gissar att jag är långt ifrån ensam. Är du musikskapare med någon slags vilja och mål kring din musik så har du förmodligen stött på den – prestationsångesten – när du så bara ska spela upp din musik för andra eller släppa den på Spotify för hela världens öron att bedöma.

Prestationsångest är verkligen ett besvärligt hinder. Dessutom ett hinder som i sig skapar flera andra hinder av negativa och destruktiva känslor och synsätt. Till slut kan musikskapandet ha förvandlats till en hel mental hinderbana att ta sig igenom vid varje nytt projekt!🥵

Musiken som passion—där vi alla började!

Du minns det säkert lika tydligt som jag – varför man började med musik en gång i tiden—för att det var kul, inspirerande och motiverande. Det gav glädje och en massa härlig energi i en positiv cirkel som bara löpte på runt, runt i vad som då kändes som en endless loop.

Tills det en dag inte gjorde det längre. Någonting misslyckades eller kändes inte tillräckligt bra. Plötsligt byttes den kreativa drivkraften ut mot en form av jakt. Jakten på att hinna i tid, pleasa någon annan till varje pris, eller lyckas i t ex streaming resultat mätt.

Förstås är mycket av det här en del av resan från happy newbie till rutinerad expert. Men det är ändå lätt att fastna på en massa ställen längs med vägen. Det gjorde i alla fall jag!

Hur ska man hantera mentala hinder i musikskapandet?

Att hantera de mentala hinder inom musikskapande som vi förmodligen alla står inför förr eller senare är förstås till viss del individuellt vad som fungerar för var och en. Men jag tänkte jag skulle berätta hur jag gått tillväga och vad som nyligen löste upp en propp som suttit fast i ja…. sisådär 15 år?

För mig har det främsta problemet handlat om prestation. När passionen och hobbyn blev till jobb längs vägen så dök också kraven upp. Framförallt de upplevda “yttre” kraven.

En kund eller samarbetspartner kan ju förvisso vara på dig som en hök att du måste prestera, ex vara klar inom en viss tid och ha åstadkommit något högkvalitativt. Men många gånger existerar inte s k yttre krav utan det är DU själv som sätter nivån och därmed upplever ett “yttre” krav på prestation och kvalitet som faktiskt inte existerar i verkligheten!

Skapa förutsättningar, definiera och lös problemet!

Jag har definitivt skapat mycket upplevda krav som inte alltid existerat. I takt med min 6 år långa livsförändring har jag inte bara förändrat saker i mitt liv generellt utan också sett över hur mitt musikskapande beter sig. Det är framförallt tre enkla punkter jag använder mig av för att gå framåt mot en effektivare och behagligare kreativ process:


1. Skapa de rätta förutsättningarna—alltifrån att ha det praktiskt, enkelt och smidigt i din studio eller på din inspelningsplats till att ha ett lättanvänt och strukturerat system i datorn och bland dina mappar. Att skapa ett workflow-recept hur du jobbar “smart och lagom”. Att ha struktur och ett “städat skrivbord” både fysiskt (i rummet) och digitalt (på datorn) clearar mindet enormt!

2. Definiera dina problem—är du stressad, oroad, rädd, en latmask, disträ, ältande eller en uppskjutare? Vad beror det på? När du ifrågasätter vad ditt problem är OCH svarar på frågan ger du också dig själv lösningen. Om du t ex är oroad för vad andra ska tycka så har du ett prestationsproblem och det är den känslan du behöver lära dig hantera och navigera kring. Antingen på egen hand om du har verktygen för det eller ex med hjälp av en coach.

3. Lös dina problem—som nämnt ovan kommer lösningen oftast redan i svaret på varför du har det problem du har. Att hitta svaret på ett problem kan dock ta tid ibland. Och även när lösningen visar sig behöver den inte vara enkel att genomföra – även när du faktiskt vet och förstår vad du behöver göra. Kanske är du en riktig action-taker men utvecklingen tar ändå tid på sig för att du kan behöva erfarenheten och arbetstimmarna du ännu inte har.


Det finns förstås mycket mer aspekter än dessa tre punkter. Det kan också vara mycket komplext att förstå vad som är felet när det kreativa inte fungerar som det ska eller som vi vill. Det tar ofta också lång tid att förändra ett invant beteende som hängt med oss sedan barndomen.

Personligen har jag många gånger skapat mina mentala hinder i musikskapandet själv, utifrån upplevda faktorer snarare än verkliga. Men jag har också haft med mig en viss yttre prestationsproblematik från olika delar av min uppväxt.

DMG 10 års jubileum

10 releaser på 1 år—Hur tänkte jag?

År 2025 är året då jag drivit mitt skivbolag i 10 år och jag gav mig själv utmaningen att släppa 10 releaser med målet att bli både effektiv men också göra processen från låt till release till en behaglig och trevlig sådan.

Som sound-nörd och perfektionist, och med x antal mentala hinder i bagaget sedan dryga 20 års musikskapande, hade jag lite att bita i! Länge hade beslutstagande varit den största boven. Efter det följde svårigheter att få till det sångljud JAG ville få till. Men mest av allt har jag fastnat i slutmixen. Jag har kunnat sitta med frekvenser i veckor!! Nej, det är inget skämt. Veckor!!!!

Varför det?! Ja jag tyckte helt enkelt inte att det lät tillräckligt bra. Från början utifrån vad andra skulle tycka. De senaste åren förmodligen av ren vana utan att ens fundera på varför…😂

Inför den här utmaningen skapade jag därför riktigt optimala förutsättningar som jag nämnde under punkt 1 ovan. Allting i studion var rec-ready. So far so good. Sömn, mat, arbetstider, tidsjournaler och scheman av olika slag hade jag koll på och jag hade förfinat mitt “workflow-recept” för hur jag skulle ta mig igenom en låt från A till Ö på ett smart och effektivt sätt.

Tips! Just det workflow-receptet jag nämner ovan kan du hitta som följetong i 10 delar på mina sociala kanaler för Ditte Music Group där jag hittas under användarnamnet @dittemusicgroup

Löpande band konceptet—En idé från hästvärlden

Idén med att släppa så pass mycket låtar som 10 fick jag utifrån mina många år på tävlingsbanorna med mina hästar. Där presterade jag som bäst, och var som mest avslappnat, ju fler hästar jag hade till start. Fick jag vänta en hel dag på att starta endast 1 häst på eftermiddagen var jag både slö och hann bli nervös!

Med 3 hästar gick det däremot undan och jag hade inte tid att tänka så mycket. Så min hypotes inför detta år var att det borde kunna bli en lika effekt med musik. Ju mer kontinuerligt desto mer snabba lärdomar och utveckling framåt!

Ditte Lindbom

Release 1 och 2 går INTE som jag tänkt mig!

Åren före 2025 hade jag kommit igång i en medveten process att sakta ner tempot i studion utan att bli ineffektiv. Vissa projekt gick bättre än andra men den där stressen jag byggt upp inombords – gällande just slutmix – den ville inte släppa så lätt. Trots att jag kunnat styra de flesta tider själv.

Men nu inför 2025 då var jag visare och hade ju fixat ännu bättre förutsättningar. Detta borde inte gå fel?🤔tänkte jag… “Nej det borde gå bra🙂👍” …svarade alla mina braincells.

MEN! Release 1 (Cheers To Us) och 2 (Livet kom emellan) visade ÄNNU fler totala timmar på tidsjournalen än åren innan!😱

Vid release 3 sker den första förändringen!

När även release nr 3 följer samma mönster – fast i frekvenserna🤪 – då beslöt jag mig för att sätta stopp. Stopp för hela grejen!🛑 Mixen, mig själv och projekt nr 3! Jag fick helt enkelt bara skita i det! Det fick väl bli halvbra då?!

En som hjälpt mig mycket med att både revidera deadlines och stoppa i tid är just artisten jag jobbade med i projekt nr 3 med titeln Myself With U—Nämligen Cecilia Kallin! Cecilia är bara så fantastiskt att jobba med kring uppmuntran, tålamod och “good enough” tänket. Detta var vårt tredje samarbete och när Cecilia sa: “Det känns bra nu” – då släppte jag verktygen.

Cecilia Kallin till höger i bild, jag i mitten och till höger min sambo Fredo – som supportat mig mest av alla och fått mig att se saker ur ett annat perspektiv och tro på min förmåga när jag vacklat. 💕

Cecilia var nöjd – men var jag nöjd? Nja…🙉 Både ja och nej. “NEJ” för att jag inte var “klar” med frekvenserna och “JA” för att jag lyckats stoppa mitt mönster. Att ta hjälp av andra och låta dem influera en är viktigt! Så det är ett tips nr 4!

Release 4 blir vändpunkten!

Missbelåten med min start på utmanings-året, med för många timmar och energi per låt, så fick det bli en paus efter release 3.

Under min paus ifrågasatte jag detta med att släppa musik. Något jag gjort länge nu. Varför just jag vill släppa musik liksom? Det är så lätt att stirra på streaming resultat, fastna i jämföranden, jaga ett bättre sound, bättre låtar, högre volym osv.

Under flera år har det dessutom skavt med dessa yttre mastrings-deadlines också. Att liksom alltid se till att bli klar med mixen i tid och inte vara en krånglig en som ska omboka och hålla på… Men grejen är att jag har ALDRIG ombokat en mastringstid. Det är det som är problemet. Jag är inte en prokrastinerare – jag är deadline personifierad. Jag har jobbat dygnet runt om så behövs. Att leverera är inte mitt problem. Att leva samtidigt som jag gör musik har varit problemet!

Jag kände mig plötsligt så trött på ALLT! Jakten och meningslösheten i det hela vs vad jag egentligen vill—Nämligen att skapa en fridfull tillvaro med musiken som kompis hemma i min studio på landet. Bara skapa musik liksom, spela gitarr, göra mer FRIID musik, göra massa låtar i olika genrer i mitt Melytone projekt—bara nörda runt for fun liksom! Men samtidigt fortsätta släppa musik förstås. Men utifrån en annan synvinkel. Det var dags att tänka helt om!

Låt och release nr 4 – Vi ägde världen i akustisk version – blev vändpunkten när jag bestämde jag mig för att släppa sargen.

Vi ägde världen

Proppen är borta—Jag är redo att misslyckas nu!😀

Vi ägde världen landade på Spotify den 20 juni – på midsommarafton. Säkert flera veckor försenad utifrån något första schema jag haft. Men vad gjorde det? Det gick ju utmärkt att släppa musik på självaste midsommarafton. Och viktigast av allt – i journalen var det plötsligt få timmar, jag var pigg och glad och jag hade slutfört låten själv!🏆

Psst! Å inte nog med det – i skrivande stund är dessutom release nr 5 OCH 6 klara – de bara flög!🦋

Så vad sjutton hände – vad var skillnaden och hur kunde denna långvariga propp i mitt kreativa system nu plötsligt vara upplöst från en dag till en annan? Förstås finns det ett långvarigt arbete bakom – men det var ändå en stor polett som plötsligt dunsade ner.

Ja fattade vad “meningsfullheten i meningslösheten” innebar. Att liksom sluta bry sig om allt runtomkring och fokusera på vad jag vill med musiken, och vad som skulle få mig att må som bäst ett musikprojekt igenom.

Jag insåg att jag behövde börja “mastra” själv! Eller “mixtra” som jag hellre kallar det!😁 Dvs se till att min mix får sin slutfinish i sound med rätt “volym” i limitering vs känsla för både mig, världen och digitala plattformar att bli nöjda med!

Jag KAN INTE mastra! Det är nr 1 här. Men jag provade mig fram.

Jag gör INTE perfekta frekvenser i mix. Jag lät det va när jag inte fick till det jag tänkt. Skit samma! Det ÄR bra ändå.

Jag är redo nu för att släppa en i min värld “halvbra” mix. Eller en prodd som låter lägre än alla andra låtar i volym. Eller en låt som inte är så där tvåhundraprocentigt genomarbetad! JAG ÄR REDO ATT MISSLYCKAS NU! Det gör inget. Då lär jag mig något till nästa låt som jag nu ser fram emot att göra!

ÄNTLIGEN! Jag bryr mig inte längre! Om low mid är skitbra eller inte. För mycket diskant, jajamen det går bra! DET GÖR INGET!🤩

Lär dig ta makten över dina mentala hinder i musikskapandet!

Att låta andra, eller egna upplevda krav, ta kommandot över hur vi ska göra eller bete oss i musikprocesser är naturligtvis inte en bra arbetsmiljö! Är din musikprocess inte helt optimal ännu eller sitter du kanske fast just nu? Att frigöra sig från sina “demoner” och problem – verkliga or not – det är den enda vägen framåt! Även om det tar tid och är både krångligt och jobbigt! Förändringar tar ofta mer tid än man skulle önska så räkna med att börja om flera gånger om. Men ge inte upp! På det igen bara!

Naturligtvis kommer jag inte klara alla projekt framöver galant. Ånej, så fort blir man inte bra på nya saker!😅 Men ju mer jag “presenterar lösningen” för min hjärna, om och om igen – ju snabbare får hjärnan också the hang of it!

Jag var medveten om mina mentala hinder redan för 10 år sedan, men att ta makten över dem alla en efter en har tagit tid. Och det är just det vi behöver göra – ta makten över oss själva för att kunna ta makten över musikskapandet och på så vis både må bra själva och därmed forma våra kreativa processer precis så som vi vill ha dem!

Skulle du behöva lite hjälp på traven? Då kanske någon av mina coaching koncept inom min utbildning Ditte Academy kan hjälpa dig! Ditte Academy är under uppbyggnad just nu men all coaching är redan igång! Välkommen att höra av dig!

Ditte & Companies Ditte Lindbom

Härligt att du läste hela inlägget!

Jag pratar gärna mer om ämnet och svarar på frågor per mail!

Den gärna den här artikeln!

Facebook
Email
LinkedIn